Blogi

Latauspisteiden rakentamisen tärkeys liikenteen sähköistymisessä

Moottori.fi -sivustolla julkaistun artikkelin ensirekisteröintitilastot osoittavat, että ladattavien autojen kiinnostus kasvaa vuosittain, ja tämä  näkyy rekisteröityjen lataushybridien ja täyssähköautojen prosenttiosuuksien kasvulla vuosi vuodelta kokonaismarkkinoihin verrattuna.

Esimerkiksi Suomessa vuonna 2017 henkilöautojen kokonaismarkkinat olivat 118 583 henkilöautoa, joiden ensirekisteröityjen täyssähköautojen osuus oli vain 502 ja ladattavien hybridiautojen 2 553. Vastaavasti jo tänä vuonna 2021 tammi-kesäkuun aikana kokonaismarkkinoiden ollessa 56 730 henkilöautoa, on ensirekisteröityjen täyssähköautojen osuus kasvanut 4 134:ään ja lataushybridien määrä kivunnut 11 976:een.

 Syitä ladattavien autojen kiinnostuksen kovaan nousuun on useita.

Yksi niistä on ladattavien autojen tarjonnan laajentuminen edullisempiin hintaluokkiin ja toimintamatkojen pidentyminen. Toisena mainitaan ladattavien autojen tuomat veroedut sekä hankintatuki, joka on täyssähköautoilla 2 000 euroa, jos auton kokonaishinta on enintään 50 000 euroa. Kolmantena syynä pidetään edullisia energiakustannuksia ja autojen hyvää suorituskykyä. Lisäksi yritysten ja yhteisöjen autopolitiikka voi nostaa ladattavien autojen kiinnostusta, sillä sähköllä ajaessa lähipäästöt eivät ole juuri mitään.

Viimeisimpinä syinä mainitaan laki ja EU:n säätämät päästörajat. Nimittäin tämän vuoden elokuussa astui voimaan laki, jossa määrättiin hankkimaan tietty osuus vähä- ja nollapäästöisiä ajoneuvoja kunnissa ja valtioissa. Autonvalmistajillekin on asetettu määräyksiä EU-komissiolta. Nimittäin CO2 -päästöjen – jotka tällä hetkellä ovat 95 g/km – ylittyessä edes muutamalla grammalla, valmistajalle koituu useiden miljoonien euron sakkomaksut. Tämä tarkoittaa sitä, että lähtökohtaisesti vain sähköautoja ja lataushybridejä pystytään valmistamaan ja uusien polttomoottoriautojen myynti ollaan aikeissa kieltää vuonna 2035 .

Käynnissä olevan siirtymän takia on tärkeää rakentaa latauspisteitä niin kodin kuin työpaikankin pysäköintipaikoille. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tukee taloyhtiöitä latausinfran ja latausasemien rakentamiseen ja tänä vuonna 2021 ARA myöntää avustusta 35 prosenttia ja tehokannustimella 50 prosenttia.

 

Artikkeli luettavissa kokonaan: Miksi latauspisteiden rakentaminen asuntojen parkkipaikoille on tärkeää? (moottori.fi)